7 år senare har det hänt en del – 2020 till 2022!

februari 20, 2023 | By admin | Filed in: Årskrönika.

Det har som sagt tagit sin lilla tid att komma igång med bloggandet, och det här är del två av min mega årskrönika, del 1 som täcker 2016 – 2019 hittar ni här.

2020

I december 2019 upptäcktes en ny form av coronaviruset i Kina, men det va först under 2020 som det började uppmärksammas världen över. Det resulterade i att under 2020 spreds coronaviruset Covid-19 i form en global pandemi, vilket ledde till hälso- och sjukvårdskriser över hela världen. Pandemin orsakade miljontals dödsfall och sjukdomsfall, och hade också stora ekonomiska och sociala konsekvenser. Regler och restriktioner, som social distansering, ansiktsmasker, och begränsningar av resor, blev vanliga för att begränsa smittspridningen.

Efter flera års förhandlingar lämnade Förenade Konungariket Storbritannien officiellt EU den 31 januari 2020. Detta hade en betydande påverkan på Förenade Konungariket Storbritanniens relationer med EU och på handeln och ekonomin i Förenade Konungariket Storbritannien.

I augusti 2020 exploderade en stor mängd ammoniumnitrat i Beiruts hamn, vilket orsakade stora skador och dödsfall i staden. Explosionen ledde till en stor humanitär kris i Libanon och skapade en politisk debatt om korruption och bristande säkerhet i landet. Det spreds skogsbränder över stora delar av Australien, vilket orsakade stora skador på miljön och djurlivet. Brandkatastrofen ledde också till stora evakueringar och förlust av liv och egendom, och fick stor uppmärksamhet internationellt.

Under 2020 växte en social rörelse som kämpade mot rasism och polisbrutalitet, och blev en av de största sociala rörelserna i amerikansk historia. Rörelsen startade efter mordet på George Floyd av en polis i Minneapolis, men spred sig snabbt till hela USA och andra delar av världen. Rörelsen ledde till en ökad diskussion om rasism och ojämlikhet och krav på förändring. I november 2020 hölls presidentvalet i USA, där demokraten Joe Biden utmanade den sittande presidenten Donald Trump. Valet var mycket polariserat och uppmärksammat internationellt på grund av olika frågor, inklusive pandemin, rasism, miljö, och rättvisa. Efter rösträkningen meddelades Biden som vinnare, men det tog tid för en smidig överlämning av makten på grund av Trumps motstånd.

2021

Pandemin fortsatte att ha stor påverkan på världen under 2021, med nya vågor av smittspridning och nya varianter av viruset som uppstod. Samtidigt genomfördes också omfattande vaccinationer över hela världen, som hjälpte till att bromsa spridningen av viruset i vissa regioner.

I januari 2021 stormade anhängare av den avgående presidenten Donald Trump Kapitolium, USA:s kongressbyggnad, vilket ledde till dödsfall, skador och en betydande politisk kris. Joe Biden svors sedan in som USA:s nya president, men den politiska polariseringen och oron i landet fortsatte att vara ett betydande tema. I augusti 2021 tog talibanerna kontroll över Afghanistan efter att den amerikanska militären lämnat landet efter nästan 20 års krigsföring. Kriget ledde till många dödsfall, lidande och förstörelse i Afghanistan och hade också stora påverkningar på säkerheten och politiken i regionen.

I december 2020 avslöjades även att en avancerad cyberattack hade pågått mot det amerikanska mjukvaruföretaget SolarWinds, vilket ledde till intrång i flera federala myndigheters datorsystem i USA. Attacken, som tros ha utförts av ryska hackare, var en av de största och mest sofistikerade cyberattackerna någonsin och ledde till stora diskussioner om datasäkerhet och cyberkriminalitet.

Under 2021 drabbades flera länder av stora översvämningar, inklusive i Kina, Tyskland, Belgien och Kanada. Översvämningarna orsakade stor förstörelse av egendom och infrastruktur, och ledde till stora mänskliga förluster och en pågående debatt om klimatförändringar och dess inverkan på vädret. Det pågick en fortsatt global debatt om klimatförändringar och miljöförstöring, med flera viktiga möten och rapporter som visade på allvarliga konsekvenser för miljön och människors hälsa. FN:s klimatmöte i Glasgow, Skottland var en betydande händelse, där länderna förhandlade om genomförandet av Parisavtalet och åtgärder för att minska växthusgasutsläppen.

2022

Pandemin fortsatte att ha stor påverkan på världen även under 2022, men efter att man genomfört omfattande vaccinationer över hela världen började även restriktionerna lyftas och samhällen började gå tillbaka till det normala.

Ryssland invaderar Ukraina den 24 februari 2022 i ett fullskaligt invasionskrig. Flera underrättelsetjänster hade varnat att en invasion kunde vara på gång. Många europeiska ledare, inklusive den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky, avfärdade idén om krig. Ryssland kallar det för en ”särskild militär operation” som enligt dem var nödvändig för att tvinga fram ”demilitarisering och avnazifiering av Ukraina”. Men det kom som en överraskning för Kreml och de flesta militära experter att Ukraina lyckades stå emot den första anstormningen och började sedan trycka tillbaka de ryska styrkorna. Moskva övergav sina planer på att ta Kiev och inriktade sig istället på att erövra Donbas-regionen i östra Ukraina. I september lanserade ukrainarna en motoffensiv som befriade den nordöstra staden Kharkiv. Sex veckor senare övergav ryska styrkor den sydöstliga staden Kherson, vilket gav upphov till spekulationer om att Ukraina kanske skulle försöka återta Krim, som Ryssland annekterade 2014. Rysslands invasion avslöjade betydande geopolitiska klyftor.

Joe Bidens administration talade klarspråk, ”Kina har för avsikt och den kapacitet som krävs för att omforma den internationella ordningen samt  den globala spelplanen till sin fördel”, och USA avser att ”vinna den tävlingen”. Administrationen pekade på Pekings militariserande av Sydkinesiska havet, dess stöd till Rysslands invasion av Ukraina, dess försök att skrämma Taiwan och dess omfattande stöld av immateriella rättigheter, som bevis på att Pekings beteende tvingat USA att överge sin politik att välkomna Kina. Kinas aggressiva reaktion på Nancy Pelosis besök i Taiwan i augusti visade hur spända relationerna hade blivit mellan de två länderna.

I november 2022 släpper företaget OpenAI tjänsten ChatGPT. Det är ett AI som är tränat på en enorm mängd textdata och kan användas för att generera text, besvara frågor, översätta språk och utföra andra språkliga uppgifter. Det har tränats för att kunna förstå språket på ett mer komplext sätt. Modellen har visat sig vara användbar för många olika ändamål, inklusive förbättring av utbildning, forskning och diverse affärsområden.


Tags: , , , ,

Comments are closed here.