7 år senare har det hänt en del – 2016 till 2019!

februari 20, 2023 | By admin | Filed in: Årskrönika.

Ja det har ju tagit sin lilla tid att komma igång med bloggandet, närmare bestämt 7 år sen sist! Men vad har då hänt sen sist? Jo det har varit ganska händelserika år! Så om någon ramlar in här om 100 år så kan jag berätta kort om vad som har hänt, men även om jag kommer fatta mig kort, så känner jag att detta kommer att behöva delas upp i två inlägg. 2016 – 2019 och 2020 – 2022!  

2016

I juni 2016 hölls en folkomröstning i Förenade Kungariket Storbritannien om att lämna eller stanna kvar i Europeiska unionen (EU). Majoriteten av väljarna röstade för att lämna EU, vilket ledde tillFörenade Kungariket Storbritanniens påbörjade processen för ett utträde ur EU, vilket påverkade både EU ochFörenade Kungariket Storbritannien på många sätt.

I november 2016 valdes Donald Trump till USA:s 45:e president efter en hård kamp mot Hillary Clinton. Valet var omtalat på grund av den kontroversiella kampanjen och den polarisering det skapade i USA och resten av världen.

Kriget i Syrien fortsatte under 2016, med många civila offer och en eskalerande humanitär kris. Situationen i Syrien påverkade inte bara Mellanöstern utan hela världen, med stora flyktingströmmar och en ökad rädsla för terrorattacker.

2017

Under 2017 fortsatte den politiska situationen i USA att vara turbulent under Donald Trumps första år som president. Trumps beslut att införa reserestriktioner för personer från flera huvudsakligen muslimska länder och hans ansträngda relation med medierna var särskilt omtalade. Trumps regering försökte också upphäva Obamacare, vilket ledde till en stor debatt och protester runt om i landet. Samtidigt fortsatte utredningarna om Trumps möjliga samarbeten med Ryssland under presidentvalskampanjen 2016 att dominera nyhetscykeln.

Under 2017 drabbades även flera stora städer runt om i världen av terrorattacker, inklusive Manchester, London, Paris, Barcelona och New York. Attackerna, som utfördes av olika extremistgrupper och enskilda gärningsmän, ledde till många dödsfall och skador och påverkade säkerhetsläget och debatten kring terrorism i många länder. Spänningarna mellan Nordkorea och USA eskalerade också, på grund av Nordkoreas fortsatta utveckling av kärnvapen- och missilprogram. Nordkorea genomförde flera kärnvapen- och missiltest och hotade med att attackera USA och dess allierade. Den ökade spänningen mellan länderna fick många att frukta en potentiell kärnvapenkonflikt, och ledde till flera diplomatiska försök att lösa konflikten.

I oktober 2017 började en kampanj på sociala medier som kallades #MeToo, att sprida sig över hela världen. Kampanjen uppmanade personer att dela sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp och avslöjade många fall av sexuella övergrepp inom underhållningsindustrin, politiken och andra branscher. Rörelsen fick en stor påverkan på diskussionen kring sexuella trakasserier och ledde till flera rättsliga och politiska förändringar.

2018

I mars 2018 avslöjades att det politiska konsultföretaget Cambridge Analytica hade samlat in data från miljontals Facebook-användare utan deras tillstånd, och använt denna data för att påverka väljarnas beteende i politiska val. Skandalen fick stora konsekvenser för Facebook och ledde till en större debatt om datasäkerhet och personlig integritet på sociala medier.

Migrationskrisen fortsatte under 2018, med miljontals människor som flydde från krig och fattigdom i sina hemländer och sökte asyl i Europa och andra delar av världen. Situationen ledde till en politisk debatt om invandring och asylpolitik i många länder och orsakade också en humanitär kris. I juni 2018 godkände USA:s högsta domstol Donald Trumps reserestriktioner för personer från flera främst muslimska länder. Beslutet fick stark kritik från människorättsorganisationer och orsakade debatt om grundläggande friheter och rättigheter i USA.

Handelskonflikten mellan USA och Kina trappades upp, med ökade tullar och handelsrestriktioner som infördes av båda länderna. Konflikten orsakade oro på marknaderna och ledde till ökad spänning mellan USA och Kina, två av världens största ekonomier.

Under 2018 fortsatte de globala samtalen om klimatförändringar, med flera viktiga internationella möten och rapporter som påvisade allvarliga konsekvenser för miljön och människors hälsa. FN:s klimatmöte i Katowice, Polen var en särskilt betydande händelse, där länderna förhandlade om genomförandet av Parisavtalet och åtgärder för att minska växthusgasutsläppen.

2019

I början av 2019 spändes relationen mellan USA och Iran över en rad olika frågor, inklusive Irans kärnvapenprogram och dess stöd till olika militanta grupper i Mellanöstern. Dessa spänningar ledde till flera incidenter och oroligheter, inklusive Irans nedskjutning av en amerikansk drönare, och till slut en amerikansk attack som dödade en iransk general. Under 2019 pågick även en utredning om möjligt missbruk av presidentmakt av Donald Trump i samband med att han försökte övertyga Ukrainas president att inleda en utredning om en av hans politiska rivaler. Detta ledde till ett formellt impeachment-förfarande mot Trump, vilket var en ovanlig händelse i amerikansk historia.

Under 2019 pågick den pågående debatten omFörenade Kungariket Storbritanniens utträde ur EU, och flera försök gjordes för att nå en överenskommelse mellan Förenade Kungariket Storbritannien och EU. Detta ledde till politiska spänningar och osäkerhet om framtiden för både Förenade Kungariket Storbritannien och EU.

Under 2019 spreds stora skogsbränder över Amazonas regnskog, vilket orsakade en global oro över förlusten av en av världens viktigaste ekosystem och dess inverkan på klimatet. Situationen ledde till en större debatt om avskogning, klimatförändringar och världens respekt för ursprungsbefolkningen.


Tags: , , , ,

Comments are closed here.